Je nezbytné se snížit a vzdát se své důstojnosti?

SP_ZS_2014_1.ročník

Za ztrátu důstojnosti považuji odejmutí svobody. Když z nás někdo vytváří omezené, odříznuté, zaškatulkované kreatury. Proto jsem se rozhodla vybudovat bednu, která prostřednictvím Vašeho snížení se a ulehnutí dovnitř, za účelem slyšet moji hudbu, znázorňuje právě tu ztrátu. Aniž bych se chtěla vydat cestou, kdy bedna, prvotně znázorňující svět, který nás často uzavírá, se stane symbolem mé hlavy, mé osobní problémy se opět vynořují napovrch. Nalezajíc nedůstojnost jako absurditu života, pokusila jsem se vyjevit své pocity a názory pomocí zvukového dokumentu, vlastní ilustrace důstojnosti a nedůstojnosti, která by měla rezonovat bednou.

Celá hudební instalace je doprovázená výtažky přednášky filozofa Jiřího Fuchse, který vypráví o smyslu života, mravním životě, seberealizaci. Je toho názoru, že bychom měli dosáhnout životního optima, což je dobro. Toto optimum je potřeba radostně prožívat, seberealizovat se. Nicméně se ve světě často setkáváme se situací, kdy chceme žít podle těchto pravidel, ale uzavřeni za stěnou jsme nazýváni "Outsideři".

Právě tato myšlenka mi dovolila propojit důstojné filosofovní s rušící hudbou. Svět nás uzavírá, my hledáme a často jednáme nesprávně. Měli bychom v sobě vypěstovat kvality, které budou rezonovat v našem prožitku. S cílem přichází proces, seberealizace, více sebeúcty, ukazující nám otvor v bedně, který nám nabízí svobodu.

Propojení tří tracků na Abletonu, které znázorňují tři specifické problémy, týkající se nedůstojnosti lidstva ve světě, a profesora Etiky, vytvořilo absurdní situaci. Usvědčila mě, že neustále do své tvorby zahrňuji nevyrovnanost, obvzláště své nynější problémy. Můj osobní život skončil, bezcílné bloudění absurditou následuje.

Uvědomila jsem si, jak je mé chování v životě nedůstojné. Stále všechny zahrňuji do svých problémů, uzavírám je do nich, nemají šanci se vymanit. Manipuluji, já jsem ta nedůstojná. Je to stejné s mojí prací. Prostřednictvím nedůstojných situací ve světě opět lidi nutím poslouchat své selhání, svoji instalaci. Mám pocit, že se vyrovnávám sama se sebou. Úzkosti z mého podvědomí, zahaleny tématem ne/důstojnosti, se promítly v hudbě.